ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ-ΠΑΡΚΟ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ

Συντάκτης: Δημήτριος Ζ. Πάνου, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Την Παρασκευή 19/4/2024 οι μαθήτριες και μαθητές των τάξεων Ε και ΣΤ του Σχολείου με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών  επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο «Nouvelle» στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν τα Εκπαιδευτικά προγράμματα στο «Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος»  και στο «Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινόσαυρων», το οποίο αποτελείται από 4 ενότητες, το Σπήλαιο της Εξέλιξης, το Πάρκο Δεινοσαύρων με εκθέματα σε πραγματικό μέγεθος, το Μουσείο Μαμούθ με πραγματικά απολιθώματα και το Πάρκο των Θηλαστικών.

Μουσείο Ανθρώπινου σώματος

Το  Μουσείο Ανθρώπινου σώματος (Human Body Museum)  αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες, να περιηγηθούν στο εσωτερικό ενός ενηλίκου ανθρώπινου σώματος και να δουν από κοντά όλα τα ανθρώπινα όργανα σε πλήρη λειτουργία. Το ανθρώπινο σώμα είναι μία μοναδική, πολυσύνθετη κατασκευή-θαύμα που καθημερινά, μέσα από εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις των συστημάτων του, μας επιτρέπει να μιλάμε, να κινούμαστε, να αντιλαμβανόμαστε, να σκεπτόμαστε, να θυμόμαστε, να αγαπάμε, να πονάμε, να ζούμε! Το «Σώμα» είναι μια γιγαντιαία κατασκευή, μοναδική στην Ευρώπη, μήκους πενήντα μέτρων ,ύψους έξι μέτρων  (50μ x 6μ) και αναπαριστά ένα ξαπλωμένο ανθρώπινο σώμα εγκύου γυναίκας. Το όνομά της είναι «Ζωή».
 Τα παιδιά, μέσα από ένα θεαματικό ταξίδι εξερεύνησης του ανθρώπινου σώματος  έκαναν μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή από το πρόσωπο – το στόμα είναι η πύλη εισόδου- για το «Σώμα». Περπάτησαν, είδαν, παρατήρησαν από κοντά και ενημερώθηκαν από εξειδικευμένο προσωπικό για όλα τα βασικά όργανα με τις λειτουργίες τους. Η καρδιά, το στομάχι ο εγκέφαλος τα πνευμόνια το ήπαρ κ.α., οι αρτηρίες, όλο το φλεβικό και λεμφικό σύστημα και βέβαια το φαινόμενο της εγκυμοσύνης ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια των μαθητριών και μαθητών μας οι οποίες/οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να δουν σε υπερμεγέθη ανάγλυφες απεικονίσεις διάφορα όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα μάτια, το δέρμα και πολλά άλλα, με αναλυτικές πληροφορίες για τη λειτουργία τους. Στο τέλος της παρουσίασης προβλήθηκε εκπαιδευτική ταινία μικρού μήκους για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία.
Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινόσαυρων
 Σε μια έκταση 10 στρεμμάτων με βοτανικό κήπο δημιουργήθηκε το Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο  η μεγαλύτερη έκθεση με Δεινόσαυρους και Θηλαστικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου οι μαθήτριες /μαθητές μας άκουσαν πολύ χρήσιμες και εντυπωσιακές πληροφορίες  για την ιστορία της γης και τα ζώα που εμφανίστηκαν σε αυτήν σε διαφορετικές περιόδους από την απαρχή της έως σήμερα.

Το Σπήλαιο

Κατά τη διάρκεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών, κάνει την εμφάνιση του το είδος μας, ο Άνθρωπος. Στο Σπήλαιο της Εξέλιξης τα παιδιά γνώρισαν την εξελικτική ιστορία του είδους μας (θεματικές φιγούρες Homo Sapiens, Homo Erectus κ.α.) . Κατά τη διάρκεια των Εποχών των Παγετώνων, τα σπήλαια πρόσφεραν καταφύγιο στον άνθρωπο. Σε ένα μοναδικό ομοίωμα ενός σπηλαίου οι μαθήτριες και μαθητές μας είδαν κι έμαθαν  για τα σπηλαιοθέματα, τις βραχογραφίες με ζώα και μία ολοκληρωμένη συλλογή με λίθινα εργαλεία και απολιθώματα που φιλοξενούνται από το Α.Π.Θ.

Το Πάρκο Δεινοσαύρων
Αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών ειδών δεινοσαύρων και ερπετών διαφόρων γεωλογικών περιόδων σε πραγματικές διαστάσεις με κίνηση και στατικά. Αυτά τα ομοιώματα μας βοήθησαν να καταλάβουμε πως ήταν η ζωή στη Γη πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Ενημέρωση για την εξέλιξη και εξαφάνιση αυτών των μοναδικών ζώων. O Τυραννόσαυρος REX, o Τρικεράτοπας, ο Πλησιόσαυρος, ο Δεινόνυχας και άλλα 100 εκθέματα ενθουσίασαν τα παιδιά!

Το Πάρκο των Θηλαστικών
Με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, ξεκινά η Εποχή των Θηλαστικών. Το Πάρκο των Θηλαστικών περιέχει πάνω από 30 διαφορετικά εκθέματα-ομοιώματα προϊστορικών θηλαστικών, τα περισσότερα από τα οποία ζούσαν και στην Ελλάδα κατά το παρελθόν. Σε ένα κλίμα πολύ διαφορετικό από το σημερινό, ζούσαν στην Ελλάδα γίγαντες Μαστόδοντες και Ελέφαντες, Λιοντάρια και Μαχαιρόδοντες, Ρινόκεροι και Καμηλοπαρδάλεις. Μέρος της έκθεσης είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της παλαιοντολόγου κ Ε. Τσουκαλά ο Μαστόδοντας της Μηλιάς των Γρεβενών.

Όλο το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με την επιστημονική επίβλεψη της Γεωλόγου – Βιολόγου & καθηγήτριας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κας Ευαγγελίας Τσουκαλά (Διδάκτωρ Παλαιοντολογίας & Διευθύντρια του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας) και του διεθνούς βεληνεκούς ειδικού στα προβοσκιδωτά Dick MoL (επιστημονικός συνεργάτης στο μουσείο του Rotterdam στην Ολλανδία). Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και την ξενάγηση πραγματοποιούν Παλαιοντολόγοι – Γεωλόγοι.

Ice Age – Μουσείο Μαμούθ-  Τιτανοχελώνες

Τα απολιθώματα  μας βοηθούν να καταλάβουμε την επίδραση που έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη ζωή. Το πιο χαρακτηριστικό και γνωστό παράδειγμα κάνει την αφήγησή του στο μοναδικό Μουσείο Μαμούθ! Με πραγματικά απολιθώματα Τριχωτών Μαμούθ, του Μαχαιρόδοντα και άλλων ζώων, αρκετών χιλιάδων ετών, από το πάτο της Βόρειας Θάλασσας της Ολλανδίας, μαθαίνουμε για τις Εποχές των Παγετώνων. Πριν από μόλις μερικές χιλιάδες χρόνια, ένα μεγάλο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου ήταν καλυμμένο από πάγους και το κλίμα ήταν πολύ πιο ψυχρό και ξηρό. Αυτές οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές είχαν τεράστιες επιπτώσεις στα ζώα, τα φυτά και το περιβάλλον.

Στη συνέχεια,  πήγαμε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο. Τα παιδιά είδαν πως ήταν η ζωή στην Ελλάδα, πριν ακριβώς από την έναρξη των παγετωδών περιόδων, γνωρίζοντας πραγματικά απολιθώματα από ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα: την τιτανοχελώνα. Πριν 5 εκατομμύρια χρόνια, γιγαντιαίες χερσαίες χελώνες, ζούσαν και περπατούσαν κατά το παρελθόν στην περιοχή που σήμερα βρέχεται από το Θερμαϊκό κόλπο και  μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 2 μέτρα σε μήκος. Η συλλογή είναι μια  έκθεση του Mουσείου Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιανθρωπολογίας, του Τομέα Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ. 

Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι στον χρόνο που ενθουσίασε τις μαθήτριες και μαθητές μας! Ραντεβού του χρόνου πια, όπως παραδοσιακά κάνουμε στο Σχολείο μας με την Ε και ΣΤ τάξη, σε ένα ακόμη ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, σε κάποιον άλλο προορισμό, αναζητώντας πάντα εικόνες γνώσης κι εξέλιξης σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο!

2  3.

.

4  6 .

.

7  .

8 .

10 .

11.

12 .

13 .

14 .

15 .

17 .

18 .

19 .

20 .

21 .

22 .

23 .

24 .

25 .

26 .

27 .

28 .

29 .

30 .