eTwinning

Συντάκτης: Πάνου Δημήτριος, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

19/3/2020: Με πολύ μεγάλη χαρά πήραμε  μήνυμα από την Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning ότι το σχολείο μας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, βραβεύθηκε με την «Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2020-2021», ένα από τα 24 Δημοτικά Σχολεία στην Ελλάδα που κατέκτησαν τη μεγάλη αυτή διάκριση:

«Congratulations! Your school has been awarded with the eTwinning School Label 2020-2021 and this is a great achievement by the eTwinning team in your school!

The official announcement will be made on the eTwinning.net Portal this week and on other eTwinning and European Commission’s news channels.

What’s next

  • You can proudly use the eTwinning School Label (here attached) on your school’s website.
  • Shortly, we will send you a package containing some eTwinning materials and of course the eTwinning School plaque.
  • You will be invited to participate in the eTwinning Schools’ Group and in the various activities dedicated to eTwinning Schools.

Congratulations again for being an example for all the other schools: we count on your dedication and commitment to promote eTwinning and its values.

The eTwinning Team»

Με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning, το eTwinning αναγνωρίζει και επικροτεί τη συμμετοχή, τη δέσμευση και την αφοσίωση όχι μόνο μεμονωμένων μελών του eTwinning, αλλά και ολόκληρου του σχολείου, όπου ομάδες εκπαιδευτικών συνεργάζονται και ενσωματώνουν το eTwinning στις πολιτικές, την πρακτική και την επαγγελματική ανάπτυξη του σχολείου με τη στήριξη της διοίκησής του.

Τα Σχολεία eTwinning αναγνωρίζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπα για το eTwinning, προάγουν ενεργά τις αξίες και την παιδαγωγική του eTwinning, αποτελούν σημείο αναφοράς για την τοπική κοινότητα και διαμορφώνουν ένα δίκτυο ηγετικών σχολείων που εμπνέουν τη μελλοντική εξέλιξη της δράσης. Επίσης, χαίρουν υψηλής προβολής σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν την Ετικέτα eTwinning που απέσπασαν στο διαφημιστικό και ενημερωτικό τους υλικό . Τέλος, αναγνωρίζονται ως ηγέτες στην/στις:

Ψηφιακή πρακτική
Πρακτική ψηφιακής ασφάλειας
Καινοτόμες και δημιουργικές προσεγγίσεις της παιδαγωγικής
Προώθηση της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού
Προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με προσωπικό και μαθητές
Είμαστε πολύ περήφανοι που το σχολείο μας ανήκει στην Ομάδα των βραβευμένων Σχολείων eTwinning!

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους τους eΤwinners μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας!!! Ελπίζουμε στο μέλλον να πετύχουμε ανάλογες επιτυχίες!

Tα τελευταία χρόνια, το σχολείο μας συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά έργα eTwinning, μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές  χώρες της Ευρώπης συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εφαρμογή καινοτομιών, δημιουργικής μάθησης και υιοθέτησης καλών πρακτικών στο εκπαιδευτικό έργο. Οι εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως οι μαθητές που παίρνουν μέρος επωφελούνται από τη συνεργασία που έχουν με  σχολεία  άλλων χωρών, βγαίνουν από τα στενά όρια της τάξης και το μάθημα αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση διατηρώντας όμως παράλληλα τη μοναδική φυσιογνωμία και εθνική κουλτούρα του.

Την Τετάρτη 21/10/2020 παραλάβαμε στο Σχολείο μας το βραβείο «eTwinning school 2020-2021» που μας απονεμήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Στήριξης eTwinning. Παραλάβαμε την τιμητική πλακέτα που μας πιστοποιεί ως βραβευμένο Σχολείο eTwinning, τη σημαία του προγράμματος και συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Στήριξης. Όλα τα παραπάνω κοσμούν πλέον τον διάδρομο στην κεντρική είσοδο του Διδακτηρίου κι ελπίζουμε να αποτελούν εφεξής μια ακόμη πηγή υπερηφάνεια για τους μαθητές μας αλλά κι έναν ακόμη στόχο που μπορούμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε δίνοντας τον Καλό Αγώνα με Αξιοπρέπεια, Υπομονή κι Επιμονή, με βάση τις παιδαγωγικές αξίες της Συνεργατικότητας, της Αλληλοβοήθειας και του Αλληλοσεβασμού!

Η συνεργασία είναι μια λέξη αδιάρρηκτα συνυφασμένη με το eTwinning. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιγράφει τη συνεργασία στη διάρκεια της εκπόνησης ενός έργου eTwinning μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικές χώρες.

Ωστόσο, στο σχολικό περιβάλλον, η αποτελεσματική συνεργασία των εκπαιδευτικών ορίζεται ως συμμετοχή σε πρακτικές όπου οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν σχετικά με εμπειρίες τους και δραστηριότητες από την τάξη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της παιδαγωγικής ειδημοσύνης και ενθάρρυνσης των συναδέλφων τους να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν καινούργια πράγματα. Τα μέλη της σχολικής κοινότητας συμμερίζονται την πεποίθηση ότι η συλλογική δουλειά και η διάθεση χρόνου για να σχηματίσουν ομάδες και να εργαστούν παρέα είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη των στόχων του σχολείου.

Χάρη στην επίδειξη σθεναρής αφοσίωσης στη συνεργασία, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερους πόρους και οι διδακτικές τους μέθοδοι βελτιώνονται, καθώς η συνεργασία τους προσφέρει τη στήριξη να δοκιμάσουν νέες ιδέες και δραστηριότητες. Η διαδικασία επίσης επιτρέπει στο σχολείο να επανεξετάζει και να βελτιώνει τις πρακτικές του και να θέτει υψηλά στάνταρ για όλους τους μαθητές.

Τα σχολεία καλούνται να υπερβούν διάφορα εμπόδια: εδραιωμένα συστήματα, έλλειψη χρόνου, επαναπροσδιορισμό της σχολικής κουλτούρας κινούμενα από την απομόνωση των εκπαιδευτικών στη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και τέλος εντάσεις και διαφωνίες που η ομαδική εργασία ενδέχεται να προξενήσει.

Η συνεργασία δεν είναι πάντα εύκολη και χρειάζεται να επενδυθεί χρόνος για την επίτευξή της. Τα σχολεία μπορούν σιγά-σιγά να κάνουν την αρχή υλοποιώντας διάφορες δράσεις, όπως προγράμματα συμβουλευτικής καθοδήγησης, κοινωνικά δίκτυα, συνδιδασκαλία, ανοιχτά μαθήματα, εβδομαδιαίο προγραμματισμό και συσκέψεις συνεργασίας κ.λπ.

Είναι, όμως, όλα αυτά αρκετά; Τι γίνεται με τη συνεργασία εκτός του σχολείου; Πώς μπορούν τα σχολεία να εμπλέξουν τους γονείς και τις κοινότητές τους;

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές των οποίων οι γονείς μετέχουν στην εκπαίδευσή τους είναι πιθανότερο να εμφανίζουν καλή προσαρμογή στο σχολείο, να διαθέτουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, να κάνουν τις εργασίες τους στο σπίτι, να παίρνουν καλύτερους βαθμούς και άλλα. Η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας μπορεί επίσης να βελτιώσει τα μαθησιακά αποτελέσματα και να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τον ρόλο τους στην ευρύτερη κοινωνία.

Η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ σχολείων, γονέων, μαθητών και της κοινότητας συνθέτουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη συμπράξεων που έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη μάθηση των παιδιών. Η μάθηση δεν περιορίζεται στην τάξη και η συμμετοχή των γονέων στη σχολική ζωή μπορεί να καλλιεργήσει ένα ολιστικό περιβάλλον μάθησης για τους μαθητές. Ταυτόχρονα, τα μέλη και οι οργανισμοί της κοινότητας μπορούν να προσφέρουν την ειδημοσύνη και τις γνώσεις τους, έτσι ώστε να σχολεία να μπορέσουν να προσφέρουν στα παιδιά πιο αυθεντική και ριζωμένη στην πραγματικότητα μάθηση.

Σύμφωνα με μια Αφρικάνικη παροιμία: «Χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί». Αυτός ακριβώς θα πρέπει να είναι ο ρόλος ενός Σχολείου eTwinning. Τα Σχολεία Etwinning οφείλουν να καλλιεργούν μια κουλτούρα που σέβεται, εκτιμάει, υποστηρίζει και αναγνωρίζει την ενταξιακή συμμετοχή όλων, για την επίτευξη των στόχων του σχολείου και την πραγμάτωση της Αποστολής των Σχολείων eTwinning.

Ευχαριστούμε την Κεντρική Επιτροπή Στήριξης eTwinning, την Εθνική Επιτροπή Στήριξης, τους γονείς και κυρίως τους μαθητές μας που κάθε ημέρα μας δίνουν περισσότερους από έναν λόγο να χαμογελάμε και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς!!!

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε ενδεικτικά πιστοποιητικά συμμετοχής, φωτογραφίες και κάποια βίντεο από ταινίες που γυρίστηκαν στα πλαίσια ευρωπαϊκών έργων eTwinning που συμμετείχε το Σχολείο μας.

etwinn_logo

etw_certificate_149225_el

etw_certificate_150255_el

etw_certificate_158891_el

etw_certificate_163132_el

etw_certificate_176759_el

etw_certificate_177446_el

etw_certificate_206264_el

etw_certificate_198520_el

etw_certificate_153049_el

etw_certificate_178182_el

 

Scan

 

CollageMaker_20180215_202715393