Η ενορία μας

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Στην περιοχή που παλαιότερα ονομάζονταν Σούγιολο (την εποχή της Τουρκοκρατίας) οι Χριστιανοί εξυπηρετούντο από τον όμορο Ναό του Αγίου Αθανασίου. Με τον ερχομό τους οι πρόσφυγες έκτισαν την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Χτίστηκε στη θέση παλαιού τζαμιού. Ο Ναός πάνω σε ύψωμα δεσπόζει μεταξύ των οδών Κ. Ποιητού και Σαππαίων. Η ανέγερση του άρχισε το 1948 με τη βοήθεια όλων των χριστιανών της περιοχής που ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν στο ιερό αυτό έργο. Η αποπεράτωσή του τελείωσε γύρω στο 1956 και στις 27 Νοεμβρίου 1960 έγιναν τα εγκαίνια του Ναού από τον τότε Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Είναι σταυροειδής, ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής άνευ τρούλου. Υπάρχει ένα κωδωνοστάσιο με μία χειροκίνητη καμπάνα.

Οι ποιμαντικές ανάγκες της ενορίας οδήγησαν στην οικοδόμηση στο ανατολικό μέρος του αύλειου χώρου του Πνευματικού Κέντρου για τις διάφορες πνευματικές και Ενοριακές εκδηλώσεις (Κατηχητικά μαθήματα – Ομιλίες κ.α.). Τα εγκαίνια του Πνευματικού αυτού Κέντρου έγιναν με την παρουσία του Σεβαστού Μητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κυρού  Προκοπίου το έτος 1975. Στο κάτω μέρος του Ναού (στην οδό Σαππαίων) βρίσκεται το Ιερό παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος του θαυματουργού. Το έτος 2006 έγινε εκ βάθρων ανακαίνιση στον Ιερό Ναό. Οι εργασίες εξωραϊσμού του Ναού θα συνεχιστούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο, διακοσμημένο με περισσή λεπτότητα και καλαισθησία. (Πηγή: ΙΜΦΝΘ)

DSC_2364

Η πρώτη Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Η Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. επισκέφτηκε την πόλη της Ιερουσαλήμ για να ασπαστεί και να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους με σκοπό να ευχαριστήσει τον Θεό για τις μεγάλες επιτυχίες του υιού Κωνσταντίνου. Όμως ο Θείος ζήλος έκανε την Ελένη να αρχίσει βαθιές έρευνες για την ανεύρεση του Τίμιου Σταυρού.

Το συμβάν στον Γολγοθά

Στον Γολγοθά υπήρξε ένας ναός που ήταν ειδωλολατρικός και ήταν αφιερωμένος στην Θεά Αφροδίτη τον οποίον η Αγία Ελένη τον γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές για την ανεύρεση του Τίμιου Σταυρού. Τότε βρέθηκαν τρεις σταυροί αλλά δεν γνώριζαν ποιος σταυρός ήταν του Ύψιστου. Τότε ο Μακάριος Α΄ ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων άρχισε μια δέηση μαζί με άλλους πρεσβύτερους και αφού τελείωσε η δέηση ακούμπησαν τους τρεις σταυρούς με το σώμα μιας πεθαμένης γυναίκας. Εκείνη την στιγμή όταν ακούμπησε τον τρίτο σταυρό η γυναίκα αναστήθηκε αμέσως. Αυτή η είδηση διαδόθηκε γρήγορα σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη Χριστιανών έτρεξαν για να ασπαστούν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Η πρώτη Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Επειδή όμως συνέβησαν πολλά ατυχήματα κατά τον συνωστισμό οι φύλακες ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό στις 14 Σεπτεμβρίου το 335 μ.Χ. μέσα στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως σε ψηλό μέρος για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί του Χριστιανισμού. Επίσης μερικοί συναξαριστές αναφέρουν την ημέρα αυτή και την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο που πήρε ξανά τον Τίμιο Σταυρό από τους Πέρσες που τον είχανε αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.

Η δεύτερη Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού

Όταν οι Πέρσες κατάκτησαν την Παλαιστίνη το 613 μ.Χ. έκαψαν και κατέστρεψαν τις αγιογραφίες και τα ιερά προσκυνήματα των εκκλησιών και πήραν μαζί τους για πολεμικό λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό επειδή τον θεώρησαν ως μαγικό από τα γεγονότα που συνέβησαν το 326 μ.Χ.

Η επιστροφή του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα στα Ιεροσόλυμα

Ύστερα από την πανηγυρική νίκη του Ηρακλείου εναντίων των Περσών ο αυτοκράτορας έφερε ξανά τον Τίμιο Σταυρό, το ιερό σύμβολο του Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη όπου και τον ύψωσε ξανά σε ψηλό μέρος στις 14 Σεπτεμβρίου το 629 μ.Χ. και ύστερα τον μετέφεραν στα Ιεροσόλυμα. Τέλος το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τεμάχισε τον Τίμιο Σταυρό σε Τίμιο Ξύλο διανέμοντας το σε όλη την Εκκλησία, πιστεύοντας ότι ο Σταυρός του Ιησού Χριστού ανήκει για όλες τις εκκλησίες της Οικουμένης. (Πηγή: Wikipedia)