ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Συντάκτης: Πάνου Δημήτριος,  Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Την Παρασκευή  19 Μαΐου 2017 οι τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – Πλανητάριο Θεσσαλονίκης «ΝΟΗΣΙΣ» με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Πάνου Δημήτριο (ΣΤ1), Νικολαΐδη Αχιλλέα (Ε2), Θεοδωρίδη Μιχάλη (ΣΤ2), Φτωχογιάννη Ελένη (Ε1) και Πουρίδου Βασιλική. Οι μαθητές και μαθήτριές μας είχαν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» εικονικά στο Σινικό Τείχος στον Προσομοιωτή σε ένα ταξίδι που πραγματικά έκοβε την ανάσα, να δουν ταινία για τον κόσμο των Δεινόσαυρων στο Κοσμοθέατρο με την τεχνολογία 3D, να απολαύσουν ένα μαγικό ταξίδι στο διάστημα στον θόλο του Πλανητάριου κατανοώντας με τη βοήθεια της Τεχνολογίας όλα όσα διδάχτηκαν στο μάθημα της Γεωγραφίας και τέλος, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος, ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατανόησαν ότι για να συνεχίσει ο πλανήτης μας να είναι το «σπίτι μας» θα πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε να τον προστατεύσουμε! Ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματικά ενθουσίασε τα παιδιά και άνοιξε μπροστά στα μάτια τους διάπλατα τον κόσμο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

ΝΟΗΣΙΣ

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

Το Ίδρυμα αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης 1978), καθώς το 1998 εκπονήθηκε σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου «Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας», μοναδικού στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης περιλάμβανε την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, καθώς και την σύσταση και ενεργοποίηση ενός οργανισμού ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις οργάνωσης και διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 1411 / Β / 22-10-01) για τη σύσταση του ιδρύματος «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας».

Η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εντάχθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτήθηκε τόσο από πόρους του χρηματοδοτικού μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 1994 ? 1998, όσο και από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα» και «Πολιτισμός» του κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2000 ? 2006.

Το έργο προέβλεπε εγκαταστάσεις εμβαδού 14.000 τ.μ., στην περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης, ήταν συνολικού προϋπολογισμού 29.000.000 Ευρώ € (περίπου 10 δις δρχ.) και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2004.

Το νέο Κέντρο κατασκευάστηκε σε ένα προνομιακό οικόπεδο, με πανοραμική θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, έκτασης 48.000 τ.μ., που παραχωρήθηκε στο Τεχνικό Μουσείο από το Δήμο Θέρμης.

Το Κέντρο σχεδιάστηκε, με βάση τις διεθνείς εμπειρίες και τη συνεργασία επίλεκτων Ελλήνων και ξένων ειδικών, ως φορέας προβολής της Επιστημονικής και Τεχνολογικής παράδοσης, με κύριο στόχο την «Προσέγγιση και Κατανόηση της Επιστήμης και Τεχνολογίας από όλους» και χαρακτήρα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό.

Για το σκοπό αυτό, οι κύριες εγκαταστάσεις του φορέα περιλαμβάνουν:

? Χώρο Υποδοχής, ο οποίος αποτελεί και τον κύριο άξονα σύνδεσης με όλες τις δραστηριότητες.

? Μουσείο Τεχνολογίας:

Το Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.

Το Τεχνοπάρκο, ένα χώρο διάδρασης. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά, πρωταγωνιστεί και μαθαίνει διασκεδάζοντας. Περιλαμβάνει 40 εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε ποικιλία επιστημονικών θεμάτων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.ά.

Το εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της Αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με γραπτές πηγές και αφορούν στην καθημερινή ζωή, στις κατασκευές, στη ναυπηγική, στη μετρητική, στη μηχανολογία κ.ά.

? Κοσμοθέατρο, κινηματογράφο γιγαντοοθόνης. Μια ειδική αίθουσα με 300 θέσεις και δυνατότητα προβολής στη μεγαλύτερη επίπεδη οθόνη της Ελλάδας (διαστάσεων 17m x 23m). Στον χώρο αυτό γίνεται η παρουσίαση επιστημονικών και περιβαλλοντικών ταινιών μεγάλου format και σε 3 διαστάσεις, ενώ διατίθεται και για άλλες εκδηλώσεις.

? Ψηφιακό Πλανητάριο, ένα θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18m, με 150 επικλινείς θέσεις, όπου γίνεται αναπαράσταση αστρονομικών και φυσικών φαινομένων, με χρήση εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού ψηφιακών προβολών (all-dome video).

? Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας, 18 θέσεων, όπου γίνεται δυναμική προσομοίωση διαφόρων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα ενός ταξιδιού στο Διάστημα ή στον βυθό του Ωκεανού.

? Συνεδριακό κέντρο, με δυνατότητα χρήσης 8 διαφορετικών αιθουσών, χωρητικότητας 16-300 ατόμων, με υπερσύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό για συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και σεμινάρια.

? Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, ειδικού ή επίκαιρου ενδιαφέροντος.

? Βιβλιοθήκη, με εκατοντάδες, ψηφιακούς και έντυπους, διαθέσιμους τίτλους και 10 θέσεις πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

? Εστία Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, ένα χώρο για άτυπες καινοτομικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με ομάδες μαθητών, αλλά και απλούς επισκέπτες.

? Show Point, κινητό Αμφιθέατρο Επιδείξεων και Πειραμάτων, όπου παρουσιάζονται εντυπωσιακά πειράματα των θετικών επιστημών.

? Γραφεία Διοίκησης, χώροι για το διοικητικό προσωπικό του φορέα.

? Χώρους Εστίασης και Αναψυχής. Λειτουργεί εστιατόριο-καφέ, με εξαιρετική θέα στον Θερμαϊκό, ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες catering υψηλού επιπέδου για φιλοξενούμενες εκδηλώσεις. Πληροφορίες: Planetarium Barestau ? Τηλέφωνο: 2310 475751.

? Αναψυκτήριο/ Κυλικείο.

? Χώρους Πώλησης Επιστημονικών ειδών, Βιβλίων και Ενθυμημάτων. Πληροφορίες: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης ? Τηλέφωνο: 2310 471441

? Τεχνικά Εργαστήρια, τα οποία παρέχουν την αναγκαία τεχνική υποστήριξη για την επισκευή και συντήρηση εκθεμάτων, καθώς και για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

? Αποθηκευτικούς Χώρους, για τη συλλογή και προσωρινή φύλαξη εκθεμάτων και περιοδικών εκθέσεων.

? Χώρους Στάθμευσης για 200 αυτοκίνητα και 10 λεωφορεία.

http://www.noesis.edu.gr

Κοσμοθέατρο

 Είναι ένας μοναδικός κινηματογράφος γιγαντοοθόνης (τύπου ΙΜΑΧ) που λειτουργεί στους χώρους του NOESIS ? Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας.

Λειτουργεί τόσο ως κινηματογράφος προβολής ταινιών υψηλής ευκρίνειας (70 χιλιοστών), όσο και προβολής τρισδιάστατων / στερεοσκοπικών (3D) ταινιών με ψηφιακά μέσα, τις οποίες ο θεατής μπορεί να παρακολουθεί με ειδικά ενεργά γυαλιά υγρών κρυστάλλων.

Η ιδέα που δημιούργησε τους κινηματογράφους γιγαντοοθόνης είναι απλή: όσο μεγαλύτερη είναι η προβαλλόμενη εικόνα, τόσο πιο έντονη είναι η εμπειρία που βιώνει ο θεατής, ο οποίος αισθάνεται σαν να βρίσκεται εκεί.

Αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το μέγεθος της προβαλλόμενης εικόνας στην οθόνη, απλά μέσω των φακών της μηχανής, μοιραία ελαττώνεται η ποιότητα της εικόνας. Για αυτό το λόγο, το Κοσμοθέατρο χρησιμοποιεί φιλμ μεγαλύτερου πλάτους, 70 χιλιοστών, σε σχέση με το κλασσικό κινηματογραφικό των 35 χιλιοστών, έτσι ώστε να έχουμε εικόνες μέγιστης ευκρίνειας στην οθόνη.

Τα μεγαλύτερα καρέ του φιλμ περιέχουν, όπως είναι φυσικό, περισσότερο περιεχόμενο με μεγαλύτερη ανάλυση και ευκρίνεια, με το οποίο παράγονται εξαιρετικά καθαρές και υψηλής ποιότητας εικόνες στην οθόνη.

Οι οθόνες που απαιτούνται για την προβολή αυτών των εικόνων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των κοινών κινηματογράφων. Αν συνυπολογίσουμε και τα υψηλής ποιότητας και πιστότητας ηχητικά συστήματα, οι γιγαντιαίες αυτές εικόνες μας βυθίζουν σε μια συναρπαστική και μοναδική εμπειρία.

Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 500 κινηματογράφοι γιγαντοοθόνης σε όλο τον κόσμο. Ο πρώτος κινηματογράφος επίπεδης γιγαντοοθόνης που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια είναι το Κοσμοθέατρο του NOESIS ? Κέντρου Διάδοσης Επιστημών.

Ο εξοπλισμός προβολής αναλογικών ταινιών μεγάλου φορμά του Κοσμοθεάτρου, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Μηχανή προβολής της αμερικανικής εταιρίας Megasystems (θυγατρική της εταιρίας Ballantyne, με μεγάλη ιστορία στο χώρο του κλασσικού κινηματογράφου 35 χιλιοστών). Η μηχανή αυτή έχει τη δυνατότητα προβολής φιλμ μεγάλου μεγέθους με καρέ 8 διατρήσεων (οι μικρές οπές στο πλάι του φιλμ) των 70 χιλιοστών, αλλά επίσης και κλασσικό κινηματογραφικό φιλμ των 35 χιλιοστών.
  • 300 αναπαυτικές θέσεις, με ειδικά σχεδιασμένη κλίση για ανεμπόδιστη ορατότητα.
  • Επίπεδη γιγαντοοθόνη 17μ. x 23μ, το πλάτος της οποίας είναι αρκετό για να χωρέσουν δύο λεωφορεία, ενώ το ύψος της προσεγγίζει εκείνο μιας εξαώροφης οικοδομής. Είναι η μεγαλύτερη επίπεδη οθόνη στα Βαλκάνια.
  • Ψηφιακός ήχος DTS cinema surround κατακλύζει την αίθουσα με τη βοήθεια τριάντα ηχείων και έντεκα ενισχυτών.

Ο χαρακτήρας των ταινιών είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός, ωστόσο η ποιότητα της παραγωγής αλλά και η οπτικοακουστική απόδοση εξασφαλίζουν ψυχαγωγία υψηλής ποιότητας.

Η εξαιρετική ακουστική και η γενικότερη υποδομή της αίθουσας (σύντομα και ψηφιακές δυνατότητες) επιτρέπουν και άλλες εναλλακτικές χρήσεις, για ιδιωτικά συνέδρια, παρουσιάσεις κλπ.

Πλανητάριο

Η αστρονομία είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες. Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος προσπαθούσε να αναπαραστήσει τον νυχτερινό έναστρο ουρανό, έτσι ώστε να μπορέσει να μελετήσει και να κατανοήσει το ρόλο που έπαιξε ο πλανήτης μας, στη δημιουργία του κόσμου και το πώς συνέβη αυτό. Σήμερα, σε διάφορες πόλεις του κόσμου, άνθρωποι όλων των ηλικιών επισκέπτονται το τοπικό πλανητάριο σε μουσεία, ή ακόμη και σχολεία. Διάσημα ονόματα όπως ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Νιούτον και ο Χέρσελ συνέβαλαν σημαντικά στο να έχουμε απαντήσεις για τον νυχτερινό ουρανό.

Τα πλανητάρια είναι ειδικές αίθουσες, στις οποίες παρουσιάζονται σύντομα εικονικά ταξίδια στο διάστημα με τη χρήση συστημάτων προβολής αστρικών σωμάτων σε ημισφαιρικές θολωτές επιφάνειες, που λειτουργούν ως οθόνες προβολής.

Το «NOESIS» είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλανηταρίων (IPS) από το 1998. Στελέχη του Κέντρου παρακολουθούν σχετικά συνέδρια και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα τεκταινόμενα στο διεθνή χώρο. Κατά την περίοδο 1999 ? 2002, με τη συνδρομή ξένων συμβούλων με μακρά εμπειρία στο χώρο των πλανηταρίων και πληθώρα δεδομένων και στοιχείων, μελετήθηκε και σχεδιάσθηκε το πλήρως ψηφιακό Πλανητάριο του «NOESIS» και προσδιορίστηκαν τα τεχνικά και λειτουργικά του χαρακτηριστικά.

Η αίθουσα του πλανηταρίου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 18 μέτρων, με γωνία κλίσης 23 μοιρών της κερκίδας των θεατών
  • 150 επικλινείς αναπαυτικές θέσεις
  • Σύστημα ψηφιακών προβολών αποτελούμενο από 6 προβολικά μηχανήματα DLP και 6 προβολικά μηχανήματα CRT. Η εικόνα αναπαράγεται από συστοιχία Η/Υ (PC Cluster) σε ασυμπίεστη μορφή κάνοντας χρήση καρέ υπέρ υψηλής ανάλυσης. Η προβαλλόμενη εικόνα υπερκαλύπτει το οπτικό πεδίο του θεατή και εκτείνεται 360 μοίρες περιμετρικά και 90 μοίρες καθ? ύψος
  • Ηχητικό σύστημα Dolby Surround Sound με 5+1 κανάλια ήχου, ισχύος 18,000 Watt
  • Ειδικό σύστημα φωτισμού (LED Cove Lighting), τοποθετημένο περιμετρικά της οθόνης. Χρησιμοποιεί προγραμματισμένα σενάρια φωτισμού για την δημιουργία «ατμόσφαιρας», που εισάγει τους επισκέπτες στο περιεχόμενο της παράστασης.
  • Σύστημα αστρονομικής προσομοίωσης. Ένα από τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα εργαλεία ρεαλιστικής αστρονομικής προσομοίωσης σε πραγματικό χρόνο. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει τους θεατές εμπρός και πίσω στο χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο παρελθόν ή στο μέλλον, με κίνηση στις τρεις διαστάσεις.

Τα αστέρια και οι πλανήτες εμφανίζονται στη θέση και τη χρονική στιγμή που έπρεπε να είναι, όπως θα τα παρατηρούσε από τη Γη ο θεατής σε μέρος της επιλογής του. Η προσομοίωση μπορεί όμως να λειτουργήσει και αντίστροφα, δηλαδή να γίνει και από το διάστημα κοιτάζοντας προς τη Γη ή το ηλιακό σύστημα. Μπορούν να πραγματοποιηθούν απεικονίσεις πλεγμάτων συντεταγμένων (Coordinate Grids), του Γαλαξία μας, των Μαγγελανικών νεφών, αστερισμών, όπως και του ηλιακού συστήματος με χρώμα και υφή (texture) για τον Ήλιο, τη Σελήνη με τις φάσεις της, τους υπόλοιπους πλανήτες και τις πλανητικές τροχιές τους, προβολή Analemma για τον Ήλιο και τη Σελήνη, απεικονίσεις των τροχιών των αστεριών και δυνατότητα περιστροφής του αστρικού στερεώματος με επιλογή χρονισμού, προσομοιώνοντας την ημερήσια και ετήσια κίνηση της Γης. Με αυτά τα δεδομένα μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στο διάστημα σε πραγματικό χρόνο(real time). Έτσι, η επιστημονική φαντασία γίνεται επιστημονική πραγματικότητα.

Όταν δεν γίνονται διαλέξεις και αστρονομικές προσομοιώσεις, η αίθουσα μπορεί εναλλακτικά να προβάλει εκπαιδευτικά shows με τη μορφή αυτοτελούς ιστορίας. Οι παραγωγές αυτές, φέρουν την υπογραφή παγκοσμίως γνωστών Μουσείων Αεροδιαστημικής και Ινστιτούτων Αστρονομίας, έχουν διάρκεια 25 ? 35 λεπτά και χρησιμοποιώντας εκπληκτικές απεικονίσεις και οπτικά εφέ αφηγούνται ιστορίες για την γένεση του σύμπαντος, το ηλιακό μας σύστημα κ.α.

Προσομοιωτής

Ο Προσομοιωτής που έχει εγκατασταθεί στο «NOESIS» είναι μία αίθουσα 18 θέσεων, που μπορεί να συνδυάζει την τρισδιάστατη εικόνα με συγχρονισμένη κίνηση και επιταχύνσεις.

Το σύστημα προβολής προσφέρει τρισδιάστατες (3D) εικόνες υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, τις οποίες ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται χάρη στα ειδικά γυαλιά που φοράει κατά τη διάρκεια της προβολής. Αυτές οι εικόνες σε συνδυασμό με το ηχητικό σύστημα υψηλής ποιότητας και την ειδικά σχεδιασμένη αίθουσα, στην οποία καταλαμβάνεται ολόκληρο το οπτικό πεδίο του θεατή, δημιουργούν την αξέχαστη εμπειρία που προσφέρει ένα Motion Simulation Theater (Κινηματοθέατρο Εξομοίωσης Κίνησης).

Στον προσομοιωτή, η ουσιαστική ιδιαιτερότητα οφείλεται στο γεγονός, πως δίνεται στον θεατή η αίσθηση της κίνησης. Αυτό γίνεται, καθώς ο θεατής είναι καθισμένος σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, τα οποία κινούνται σε πλήρη συγχρονισμό με την προβαλλόμενη εικόνα και δημιουργούν μια πολλή ρεαλιστική αίσθηση συμμετοχής στην δράση της ταινίας.

Η προβολή της ταινίας γίνεται σε οθόνη διαστάσεων 5.4Χ11.5m και χρησιμοποιείται 3D High Definition Video, προβαλλόμενο από συστοιχία τεσσάρων προβολικών μηχανημάτων. Συνοδεύεται από ψηφιακό ηχητικό σύστημα 6 καναλιών με σύστημα surround (Dolby digital).

Πριν από την είσοδό τους στην κυρίως αίθουσα του προσομοιωτή, οι επισκέπτες εισέρχονται στην αίθουσα προετοιμασίας (pre show room), όπου παρακολουθούν μια εισαγωγή σχετικά με την ταινία, η οποία θα ακολουθήσει.

Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ήταν ένας πολιτιστικός και επιμορφωτικός φορέας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προσέφερε στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας.

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1978 ως Σωματείο, φιλοξενήθηκε την περίοδο 1978 ? 1988 σε εγκαταστάσεις μέλους του, ενώ από το 1989 μεταφέρθηκε σε κτίριο 2.000 τ.μ. που διέθεσε ευγενικά η ΕΤΒΑ, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.

Μετά τη δεκαπενταετή παρουσία και λειτουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο (1989 ? 2004), οι άνθρωποι και οι δράσεις μεταφέρθηκαν στις νεοανεγερθείσες εγκαταστάσεις, στη Θέρμη, όπου συνεχίζεται πλέον το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Οι δραστηριότητες του νέου Ιδρύματος και του Ιδρυτικού Σωματείου μεταφέρθηκαν το Μάιο 2004 στις νέες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο έχει πλέον μετονομασθεί σε «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης».

Η Ιστορία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Το Τεχνικό Μουσείο έχει συμπληρώσει μια ιστορία συνεχούς δράσης που προσεγγίζει πλέον τα 30 έτη (1978-σήμερα) στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, κατά την οποία πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης. Κατά την περίοδο αυτή παρακολούθησαν τις ποικίλες δραστηριότητές του πάνω από 800.000 άτομα ? κυρίως νέοι ? που βρήκαν σ? αυτό το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωση και την ενασχόλησή τους με τον Τεχνικό Πολιτισμό.

Το Τεχνικό Μουσείο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1978 από ομάδα εκπαιδευτικών, τεχνικών και επιχειρηματιών που τους συνέδεε το όραμα ενός κοινωφελούς πολιτιστικού φορέα, για την επιμόρφωση του ευρύτερου κοινού, αλλά κυρίως των μαθητών και σπουδαστών, σε θέματα Τεχνολογίας και Θετικών Επιστημών.

Το Εκθετήριο του Μουσείου εγκαταστάθηκε σε χώρο 500 τ.μ., σε οικοδομή της οδού Αχελώου, που διέθεσε ο κ. Π. Τσουκαλάς, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου.

Ο ενθουσιασμός και η συμπαράσταση των μελών και πολλών φίλων καθώς και οι πολυάριθμες και αξιόλογες προσφορές εκθεμάτων από οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, πέτυχαν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να αποκτήσει το Μουσείο υπόσταση και να παρέχει αξιόλογες υπηρεσίες σε σχολικές ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Κατά την περίοδο αυτή δημιουργήθηκε η υποδομή και αυξήθηκε η εμπειρία και η τεχνογνωσία για την οργάνωση και διοίκηση του Μουσείου, ενώ ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις του.

Από τις αρχές του 1988 ήταν φανερό ότι το Μουσείο χρειαζόταν έναν μεγαλύτερο και καταλληλότερο χώρο για τις δραστηριότητές του. Η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του Τεχνικού Μουσείου και το πλούσιο έργο του, παραχώρησε, για μια δεκαετία, ένα βιομηχανικό κτίριο, συνολικού εμβαδού 1.500 τ.μ., στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο διαρρυθμίστηκε κατάλληλα και το Μουσείο εμπλουτίσθηκε με νέα θεματικά εκθετήρια, γραφεία, βιβλιοθήκη, εργαστήριο, αίθουσα εκπαιδευτικής τεχνολογίας και ένα μικρό αμφιθέατρο. Στις 8 Οκτωβρίου 1989 έγιναν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων και άρχισε η λειτουργία του.

Το ΤΜΘ δραστηριοποιήθηκε την περίοδο αυτή σε ακόμη περισσότερους τομείς και οργάνωσε έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη και σ’ άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Το έτος 1995, χάρη στο ενδιαφέρον και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), το ΤΜΘ εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ ΙΙ) ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα ανάπλασης του Εκθετηρίου, εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, δημιουργίας νέου Τεχνοπάρκου και βελτίωσης των τεχνικών παρουσίασης των εκθεμάτων. Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργασίες τεκμηρίωσης των εκθεμάτων, εφαρμογές τεχνολογιών πληροφορικής και δημιουργήθηκαν ισχυρές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Μουσείου.

Από το 1998 και μετά, το Τεχνικό Μουσείο αφιερώθηκε με όλες τις δυνάμεις του στη σύνταξη πρότασης, την εξεύρεση πόρων, την ανεύρεση του κατάλληλου χώρου και τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεών του, με το διακριτικό τίτλο: «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – NOESIS». Οι εγκαταστάσεις αυτές ολοκληρώθηκαν και λειτουργούν από το Νοέμβριο του 2004

20170519_105241

20170519_123227

planitario

20170519_123234

20170519_101939

20170519_101931