«Πλανήτης 2030»

Συντάκτης: Δημήτριος Πάνου, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Άραγε πώς θα είναι ο πλανήτης μας το 2030 όταν σχεδόν όλοι οι σημερινοί μαθητές θα είναι ενήλικες; Πόσο βιώσιμος θα είναι ο κόσμος μας; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τον κάνουμε όμορφο και ειρηνικό πάλι; Και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως εκπαιδευτικοί αλλά και των μαθητών σας ως μελλοντικοί πολίτες σε αυτό το σχέδιο;

Οι ερωτήσεις είναι πολλές και δύσκολες αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που δεσμεύει τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την ακραία φτώχεια, να μειώσουν τις ανισότητες και να καταπολεμήσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής έως το 2030.

Το σχέδιο για να πετύχει πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι μας!

Και το σχέδιο αυτό είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης ή αλλιώς οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι, οι οποίοι θα είναι και το θέμα της φετινής 13ης Εβδομάδας Δράσης που οργανώνει η Actionaid!

Μέσα από τη Μαθητική Εβδομάδας Δράσης, μαθητές από όλη την Ελλάδα παίρνουν θέση για τη δικαιοσύνη και την ισότητα στον κόσμο. Όλο τον Μάρτιο θα μετατρέψουμε τα σχολεία  σε χώρους υπεράσπισης του πλανήτη με δράσεις και εκδηλώσεις που ενώνουν τους πολίτες για να αναλάβουν δράση ώστε να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς ακραία φτώχεια μέχρι το 2030.

Ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις που θα πραγματοποιήσουμε στο Σχολείο μας οι τάξεις Ε΄  και ΣΤ΄ που συμμετέχουμε στη Μαθητική Εβδομάδα δράσης, προγραμματίσαμε την Τετάρτη 28/3/2018, στις 8:30 π.μ.  επίσκεψη στην περιοχή «Τρία Καραγάτσια», βαδίζοντας στον «δρόμο του νερού», που θα συνδυαστεί με καθαριότητα του χώρου και ενημέρωση πάνω στην ιστορία και τη σπουδαιότητα της περιοχής για την ύδρευση της Καβάλας στο παρελθόν.

Καλούμε λοιπόν όλους όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στη δράση αυτή να έρθουν μαζί μας. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξουμε το Σχολείο στην τοπική κοινωνία, να συνεργαστούμε μικροί και μεγάλοι για το περιβάλλον και οι μεγαλύτεροι να ξανανιώσουν παιδιά φέρνοντας στο μυαλό τους εικόνες από τα δικά τους μαθητικά χρόνια!

Συμβολικά ορίσαμε ένα μικρό αντίτιμο για τη συμμετοχή στη δράση αυτή (στα 2 ευρώ) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε δράσεις για το περιβάλλον.

Σας περιμένουμε!!!!

 

final