ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤ ΤΑΞΗΣ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Συντάκτης: Δημήτριος Ζαχ. Πάνου, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Την Τρίτη 5/11/2024 κατά τη διάρκεια της 3ης και 4ης ώρας, το Σχολείο μας επισκέφτηκε η κ. Αλεξάνδρα Ρόιδου, Κοινωνική Λειτουργός, Τοπική Συντονίστρια  για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κι ενημέρωσε τις μαθήτριες και μαθητές των Τμημάτων ΣΤ1 (υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Αναστασιάδου Κασσιανή) και ΣΤ2 (υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ. Πάνου Δημήτριος) σχετικά με τις δράσεις της  Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μπορούμε», δίνοντας έμφαση στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στην ευαισθητοποίηση των μαθητριών και μαθητών σε θέματα υγιεινής και βιώσιμης διατροφής.   Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο ευαισθητοποίησης στα παραπάνω θέματα. Οι μαθήτριες και μαθητές μας αφού παρακολούθησαν με προσοχή και συμμετείχαν ενεργά στο Εργαστήριο ανέλαβαν την «υποχρέωση» να λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές» του προγράμματος στη σχολική μας κοινότητα μέσα από αφίσες που δημιούργησαν, οι οποίες  και θα αναρτηθούν σε εμφανή σημεία του Διδακτηρίου μας!

Λίγα λόγια για τον Οργάνωση- Πρόγραμμα «Μπορούμε» 

Το Μπορούμε είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αύξηση της επισιτιστικής στήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Η ολιστική προσέγγιση του Μπορούμε υλοποιείται καθημερινά μέσω των παρακάτω προγραμμάτων: (κλικ στους σύνδεσμους για περισσότερες πληροφορίες)

  • Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων: ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος διάσωσης τροφίμων κάθε είδους & προσφοράς αυτών σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα

Όραμα της οργάνωσης  είναι μια κοινωνία, η οποία θα ενστερνίζεται ευρέως τις αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, ενώ ταυτόχρονα η σπατάλη τροφίμων δε θα είναι πια αποδεκτή (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Οργάνωσης https://www.boroume.gr) .

IMG_20241105_152556

 

Μερικά απλά βήματα με τα οποία μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων γύρω του.

  1. Ψωνίζουμε «με μέτρο» – Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές.
  2. Επιλέγουμε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
  3. Προσέχουμε τις ετικέτες στα τρόφιμα – Κατανοούμε σωστά τη διάκριση ανάμεσα στην ένδειξη «ανάλωση έως» (ασφάλεια τροφίμου) και την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ποιοτικά χαρακτηριστικά – υφή, άρωμα, όψη).
  4. Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά με την πιο κοντινή ημερομηνία ανάλωσης. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
  5. Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  6. Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.
  7. Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
  8. Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας – Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.
  9. Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων – Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
  10. Δωρίζουμε τα περισσευούμενα τρόφιμα – Συσκευασμένα τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας.