AstroPi Mission

Συντάκτης: Δημήτριος Ζαχ. Πάνου, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα (European Space Education Resource Office – ESERO) ιδρύθηκε επίσημα στην Ελλάδα στις 29 Νοεμβρίου 2021. Το Ελληνικό Γραφείο ESERO εδρεύει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κι αποτελεί ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) κι εθνικών εταίρων, όπως τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης, την Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM, την Ερευνητική Ομάδα ATLAS του ΑΠΘ, κ.ά.

Το Διάστημα αποτελεί ένα  συναρπαστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, το οποίο  μπορεί να ενσωματωθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο της εκπαίδευσης STEM. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το σύμπαν και να κατακτήσουν γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Μέσω της ποικιλίας του εκπαιδευτικού υλικού που προσφέρεται, παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης θεμάτων του Διαστήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα, το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να προσαρμοστεί στο επίπεδο γνώσεων και στις ανάγκες των μαθητών/τριών. (στοιχεία από την ιστοσελίδα του φορέα)

Τα σχολικά προγράμματα που προσφέρονται είναι:

βββ

Το τμήμα Ε2 του Σχολείου μας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Δημήτριο Πάνου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Mission Zero- Astro Pi το σχολικό έτος 2023- 2024. Το Mission Zero προσφέρει στα παιδιά που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με εκπαιδευτική ρομποτική και γλώσσες προγραμματισμού την ευκαιρία να εκτελέσουν τον κώδικά τους στο διάστημα! Eκμεταλλευόμενοι  την  ευκαιρία  αυτή προγραμματίσαμε να  γράψουμε με τα παιδιά που χωρίστηκαν σε 4 ομάδες των 4  ένα απλό πρόγραμμα για να διαβάσει μια τιμή από τον αισθητήρα χρώματος και φωτεινότητας ενός υπολογιστή  Astro Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό  και  αφού ορίσαμε  το φόντο  και  το  χρώμα  φόντου δημιουργήσαμε  4 εξατομικευμένες  εικόνες   που μεταδόθηκαν στον διεθνή  Διαστημικό σταθμό ISS τις  οποίας είδαν  οι αστροναύτες  καθώς  έκαναν  τις καθημερινές  τους  εργασίες.

Οι συμμετοχές για το Mission Zero 2023/24 ήταν ανοιχτές  έως τις 25 Μαρτίου 2024.

Ελέγξαμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας και διαβάσαμε τις επίσημες οδηγίες.

Ο δάσκαλος του Τμήματος λειτουργώντας ως μέντορας έκανε εγγραφή  στο Mission Zero και λήφθηκε ένας κωδικός τάξης.

Οι μαθήτριες και μαθητές σχεδίασαν την εικόνα τους σε τετραγωνισμένο χαρτί 8Χ8. Το θέμα για το Mission Zero 2023/24 ήταν «Χλωρίδα και Πανίδα». Οι εικόνες που δημιούργησαν τα παιδιά είχαν δέντρα, λουλούδια και ζώα. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα αποφάσισε ποιο από τα 4 έργα θα αποτελούσε την επίσημη συμμετοχή της ομάδας στο πρόγραμμα. Αφού επιλέχθηκαν οι εικόνες με δημοκρατικό τρόπο μεταξύ των μελών κάθε ομάδας οι μαθήτριες/ μαθητές ασχολήθηκαν με  την εγγραφή του κώδικα στα προγράμματά τους με τη βοήθεια του δάσκαλου και στη συνέχεια αυτά υποβλήθηκαν  με χρήση του κωδικού της τάξης.

Τα προγράμματα μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS στις 21/5/2024 και τα είδαν οι αστροναύτες καθώς εκτελούσαν τις καθημερινές τους εργασίες! Κάθε πρόγραμμα για να είναι έγκυρο πρέπει να εκτελεστεί για ένα χρονικό διάστημα 30 δευτερολέπτων.

Μόλις τα προγράμματα ελέγχθηκαν από το σύστημα μας ήρθε ειδοποίηση για την εγκυρότητά τους, για το καθένα ξεχωριστά. Στη συνέχεια ήρθε και mail σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε τα πιστοποιητικά των παιδιών.

φιναλ

ζζζ

Όλες οι μαθήτριες και μαθητές  έλαβαν  πιστοποιητικό που  αναγράφει το μικρό τους όνομα και την  ακριβή ώρα έναρξης και λήξης καθώς και τη θέση του ISS κατά την εκτέλεση του προγράμματός τους — ένα κομμάτι της ιστορίας της διαστημικής επιστήμης που μπορούν να κρατήσουν στο αρχείο τους!

71185

70006

69993

69897

 

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή! Εύχομαι ειλικρινά να συνεχίσουν με την ίδια όρεξη και σοβαρότητα το υπέροχο ταξίδι γνώσης του διαστήματος και στις επόμενες τάξεις!

Παράδειγμα κώδικα python (εικόνα: λουλούδι)- η πλατφόρμα είναι καθοδηγητική και εξηγεί κάθε βήμα (https://projects.raspberrypi.org/en/projects/astro-pi-mission-zero/3)

# Import the libraries
from sense_hat import SenseHat
from time import sleep

# Set up the Sense HAT
sense = SenseHat()
sense.set_rotation(270)

# Set up the colour sensor
sense.color.gain = 60 # Set the sensitivity of the sensor
sense.color.integration_cycles = 64 # The interval at which the reading will be taken

# Add colour variables and image

c = (0, 0, 0) # Black
m = (34, 139, 34) # ForestGreen
q = (255, 255, 0) # Yellow
t = (255, 140, 0) # DarkOrange
y = (255, 20, 147) # DeepPink

for i in range(28):
  rgb = sense.color # get the colour from the sensor
  c = (rgb.red, rgb.green, rgb.blue)

  image = [
    c, c, y, y, y, y, c, c,
    c, y, y, t, t, y, y, c,
    y, y, t, q, q, t, y, y,
    c, y, y, t, t, y, y, c,
    c, c, y, y, y, y, c, c,
    m, c, c, m, m, c, c, m,
    c, m, m, m, m, m, m, c,
    c, c, c, m, m, c, c, c]

  # Display the image

  sense.set_pixels(image)
  sleep(1)

x = (178, 34, 34)  # choose your own red, green, blue values between 0 - 255
sense.clear(x)
πιιξ