ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ- ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ SELF TEST

Συντάκτης: Πάνου Δημήτριος, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Το σχολείο θα ξεκινήσει  τη διά ζώσης λειτουργία του μετά το lockdown και τις διακοπές για το Πάσχα τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.

Για την ασφαλή προσέλευση των μαθητριών και μαθητών μας βάσει της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης  Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707 ισχύουν τα εξής:

  •  Οι μαθητές θα πρέπει να πραγματοποιούν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους  (self test) στο σπίτι 2 φορές την εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, με τη βοήθεια των γονέων/ κηδεμόνων τους. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος μπορεί να διενεργείται έως και 24 ώρες πριν την είσοδο του μαθητή στο σχολείο. Για την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να το έχουν πραγματοποιήσει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας 10/5/2021.  Από τις 5/5  διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία self tests για τους μαθητές. Για να τα προμηθευτείτε απαιτείται η επίδειξη του ΑΜΚΑ των παιδιών. Παρακαλούμε  να φροντίσετε για την έγκαιρη προμήθειά τους.

Πώς κάνω τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) (δείτε το σχετικό βίντεο)

  • Τα παιδιά για να μπορούν να εισέλθουν στο σχολείο  θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test (σχολική κάρτα). Το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στην πλατφόρμα  https://self-testing.gov.gr . ) Οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα και αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για Covid -19» στην συνέχεια, αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α΄184) και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος.  Μέσω της πλατφόρμας αυτής, εκδίδεται κι εκτυπώνεται η σχολική κάρτα εφόσον το τεστ είναι αρνητικό. Η εκτυπωμένη σχολική κάρτα θα πρέπει να βρίσκεται στην τσάντα των μαθητών όλη την εβδομάδα. Το πρωί της Δευτέρας θα πρέπει να την έχουν στα χέρια τους και να τη δείξουν στους εκπαιδευτικούς με την είσοδό τους στο χώρο του σχολείου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης  στο σπίτι, οι γονείς θα πρέπει να γράψουν μία χειρόγραφη δήλωση (που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα) αρνητικού αποτελέσματος.  Αν κάποιος μαθητής δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα με την είσοδό του στο σχολείο, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στην τάξη και θα πρέπει να αποχωρήσει από το σχολείο συνοδεία του γονέα/ κηδεμόνα του. 
  • Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.
  • Τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονταν πριν το lockdown για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από τον χώρο του  σχολείου δηλαδή τα διαλείμματα  ανά ομάδες τάξεων,  ο αερισμός (ανοιχτά παράθυρα) και η απολύμανση των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων από τα συνεργεία καθαριότητας καθώς και η χρήση μάσκας τηρούνται κανονικά. 

Χειρόγραφη δήλωση 

χειρόγραφη δήλωση