ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ E-ME

Συντάκτης: Δημήτριος Ζαχ. Πάνου, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Την Πέμπτη 28/11/2024 οργανώθηκε στο σχολείο μας με μέριμνα της Ενδοσχολικής Συντονίστριας κ. Λαμπρινής Κόκοτα τρίωρη επιμόρφωση (μετά το πέρας διδασκαλίας των μαθημάτων) με θέμα: «Παιδαγωγική αξιοποίηση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-me», με εισηγητή τον εκπαιδευτικό κ. Δημήτριο Πάνου, στα πλαίσια της «Συμμετοχής των Εκπαιδευτικών στην Ενδοσχολική Επιμόρφωση».  To Σύνολο των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας αφού παρακολούθησε το πρώτο σύντομο μέρος της επιμόρφωσης που είχε θεωρητικό χαρακτήρα (παρουσίαση της πλατφόρμας e-me, πλεονεκτήματά της, δημιουργία κυψέλης, πρόσκληση μελών  κλπ), στη συνέχεια συμμετείχε με τρόπο βιωματικό στην παρουσίαση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας και τον τρόπο με τον οποίο τα «εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού» που διαθέτει (e-me content και e-me assignments) μπορούν να αξιοποιηθούν παιδαγωγικά στα πλαίσια της σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης αλλά και της ανεστραμμένης τάξης και της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Τέλος, όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια συνεργατική κυψέλη και με τις ψηφιακές δημιουργίες- εργασίες όλων μας αυτή να λειτουργήσει ως ψηφιακό αποθετήριο προς κοινή χρήση. Οι απόψεις που ανταλλάχθηκαν, η κατάθεση των εμπειριών των συναδέλφων και η συνεργατική προσέγγιση που επετεύχθη ήταν η υπεραξία της επιμόρφωσης αυτής που δεσμευτήκαμε ότι θα επαναληφθεί με μια διαφορετική θεματική!

Λίγα λόγια για την πλατφόρμα e-me (σύμφωνα με την παρουσίασή της στον οδηγό χρήσης της)

Η e-me σχεδιάστηκε ως εκπαιδευτική πλατφόρμα που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές/μαθήτριες και όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η e-me θέλει τους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετέχουν ενεργά και με σημαντικό ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες και ευκαιρίες που δίνει η πλατφόρμα.

Αυτή η σχεδιαστική αρχή βασίζεται στην πεποίθηση ότι για να αξιοποιηθεί μια πλατφόρμα σε ευρεία κλίμακα θα πρέπει να την υιοθετήσουν πρώτα οι μαθητές/τριες και να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους εντός και εκτός σχολείου.

Είναι ελκυστική σε αυτό το συγκεκριμένο κοινό (μαθητές/τριες) και  προσφέρει οικεία εμπειρία χρήσης μέσα σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και ασφαλές.

Η e-me υποστηρίζει την προσέγγιση της ισότιμης συμμετοχής μαθητών/τριών – εκπαιδευτικών.

 Ισότιμη σχέση μαθητή - εκπαιδευτικού

Iσότιμη συμμετοχή μαθητών/τριών – εκπαιδευτικών

Ακολουθώντας αυτή την σχεδιαστική αρχή, η e-me υλοποιήθηκε ως μια δημοκρατική πλατφόρμα, στην οποία ό,τι μπορεί να κάνει κάθε εκπαιδευτικός, μπορεί να το κάνει και ο κάθε μαθητής ή μαθήτρια. Ακόμη και να δημιουργεί τον δικό του/της χώρο συνεργασίας και να καλεί τους συμμαθητές του/της να συμμετάσχουν, όπως ακριβώς ο/η εκπαιδευτικός δημιουργεί την τάξη του/της.

Ομαλή μετάβαση στον «ψηφιακό κόσμο»

Βασική αρχή στη σχεδίαση της e-me ήταν η υποστήριξη της ομαλής μετάβασης στον «ψηφιακό κόσμο».

Επομένως, στόχος είναι καταρχάς η ψηφιακή πλατφόρμα να εξυπηρετεί και να αναβαθμίζει αυτό που ήδη συμβαίνει στο σχολείο ή εκτός σχολείου, από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δηλαδή η αξιοποίησή της e-me για τη διενέργεια των βασικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ή χωρίς χρήση τεχνολογίας. Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί:

  • επικοινωνούν
  • συνεργάζονται: δημιουργούν ομάδες, δουλεύουν σε ομάδες ή εκπονούν projects
  • συγκεντρώνουν, ανταλλάσσουν και αξιοποιούν εκπαιδευτικό υλικό
  • αναθέτουν και αντίστοιχα υλοποιούν εργασίες και ασκήσεις
  • προβάλλουν τη δουλειά τους προς τα έξω

Αυτές αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες που υλοποιούνται στον ψηφιακό κόσμο της e-me.

Σημαντική παράμετρος στη σχεδίαση της e-me είναι ότι η μετάβαση αυτή δεν θα πρέπει να βάζει επιπλέον περιορισμούς (τεχνολογικούς, εννοιολογικούς, άλλους), αλλά αντίθετα, να διευκολύνει μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Ως εκ τούτου, κύρια κατεύθυνση είναι η e-me να βασίζεται σε έννοιες και μεταφορές (metaphors) από τον πραγματικό κόσμο, ώστε η αντιστοίχιση των λειτουργιών να είναι εύκολα κατανοητή και επιπλέον, να μη βάζει περιορισμούς που δεν υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο.

Έμφαση στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills)

Η παιδαγωγική σχεδίαση της e-me δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), όπως δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας, εξωστρέφειας, διαχείρισης αλλαγών, ηγεσίας, καινοτομίας, ευελιξίας, κ.λπ. (ήπιες δεξιότητες), καθώς και η καλλιέργεια και διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων (attitudes).

Στο πλαίσιο αυτό, η e-me σχεδιάστηκε να παρέχει σε μαθητές/τριες, μέσα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, δυνατότητες όπως:

  • ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικότητας, ηγεσίας, εξωστρέφειας κ.ά. μέσα από τη δυνατότητα δημιουργίας, διοίκησης και διαχείρισης χώρων συνεργασίας (κυψελών) από μαθητές και μαθήτριες.
  • κοινωνικές δεξιότητες όπως, «πώς να συμπεριφέρομαι στον ψηφιακό κόσμο», μέσα από τη δυνατότητα διαμόρφωσης και διαχείρισης του «ψηφιακού εαυτού τους».
  • δεξιότητες αξιολόγησης και κατανόησης καταστάσεων και θεμάτων ασφάλειας στα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τη δυνατότητα δημιουργίας επαφών και προσωπικού δικτύου συμμαθητών και φίλων («ποιους αποδέχομαι», «τι εξετάζω», «τι να προσέχω» κ.λπ.)
  • δεξιότητες επικοινωνίας (πώς επικοινωνώ με γραπτό λόγο στον ψηφιακό κόσμο, πώς σχολιάζω απόψεις άλλων) μέσα από τον Τοίχο και τα μηνύματα
  • δεξιότητες συνεργασίας (πώς διαμοιράζομαι το υλικό μου κ.λπ.), μέσα από τη συμμετοχή σε συνεργατικές κυψέλες, δημιουργία συνεργατικών ιστολογίων, συνεργατικών εγγράφων, διαμοίραση αρχείων και υλικού, κ.ά.

εικόνα_Viber_2024-11-28_14-52-27-831