ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Αγαπητοί γονείς

Μετά από σχετική επικοινωνία που είχαμε με το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων  και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν.Καβάλας όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα γονέων. Η διάρκεια και το περιεχόμενο του προγράμματος αναγράφεται στην σχετική δήλωση η οποία βρίσκεται παρακάτω.  Για την επίτευξη της ομοιογένειας της ομάδας γονέων καλό είναι να σημειώνεται η τάξη του παιδιού έτσι ώστε να δημιουργηθούν ομάδες γονέων με  κοντινές ηλικίες

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

                                         ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Το Κέντρο Πρόληψης & Καταπολέμησης Ναρκωτικών Νομού Καβάλας λειτουργεί από το 1998 και είναι ένα από τα 72 κέντρα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ ( Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών), που είναι και ο εθνικός συντονιστής για τα ναρκωτικά στη χώρα μας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Μέλη μας είναι 26 φορείς του Νομού (Νομαρχία, Μητρόπολη, όλοι οι δήμοι του νομού. κ.α)

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σεμινάρια ενημέρωσης με τίτλο  «Επικοινωνία στην οικογένεια» που απευθύνονται σε γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής, και εφηβικής ηλικίας. Συμμετέχοντας οι γονείς στα σεμινάρια έχουν τη δυνατότητα :

  • να κατανοήσουν τα Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά κάθε παιδιού
  • να αναγνωρίσουν τους τρόπους συνύπαρξης και επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και να εξοικειωθούν με εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας
  • να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα μηνύματα στη συμπεριφορά του παιδιού
  • να αυξήσουν το βαθμό αυτογνωσίας αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργούν ως μέλη της οικογένειας
  • να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που διακινεί ο γονεικός ρόλος και να εκφράσουν τις προσωπικές τους ανάγκες
  • να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς με άλλους γονείς

Τα σεμινάρια έχουν διάρκεια 10-12 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων, το απόγευμα και ο χώρος υλοποίησης τους θα είναι το Κέντρο Πρόληψης ή το σχολείο που συνεργάζεται με το Κ.Π την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Ανέκαθεν ο ρόλος των γονέων ήταν να υποστηρίζουν και να συνοδεύουν το παιδί στο «ταξίδι» προς την ωρίμανση και την αυτονομία. Οι γονείς καλούνται να συνυπάρξουν και να επικοινωνήσουν με ένα παιδί που έχει βαθμιαία αυξημένες ικανότητες και κοινωνικοποιείται έντονα σε χώρους έξω από την οικογένεια.

Σε αυτό το δύσκολο έργο, είμαστε συμπαραστάτες τους, μέσα από τα θέματα που διαπραγματευόμαστε όπως οι ανάγκες γονέων-παιδιών, η επικοινωνία στην οικογένεια, η δόμηση θετικής εικόνας εαυτού, η διαχείριση συναισθημάτων και συγκρούσεων.

Κέντρο Πρόληψης & Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν. Καβάλας

γονεις
 Το ανωτέρω έντυπο μπορείτε να το πάρετε από το Γραφείο της Διεύθυνσης του Σχολείου μας.