ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2020- 2021»

Συντάκτης: Δημήτριος Πάνου, Εκπαιδευτικός ΠΕ70

Το τμήμα ΣΤ2 του Σχολείου μας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Δημήτριο Πάνου συμμετείχε αυτή τη σχολική χρονιά στο Πρόγραμμα » Οδυσσέας». Σκοπός του προγράμματος ήταν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων από απόσταση μέσω τηλεδιάσκεψης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου .
Το Αντικείμενο του προγράμματος  κατά το τρέχον έτος  ήταν η ανάπτυξη και η υλοποίηση διαθεματικών δραστηριοτήτων συνεργατικής μάθησης από απόσταση μεταξύ Δημοτικών Σχολείων με έμφαση στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.
Το θέμα που μας απασχόλησε ήταν « Ζητείται ελπίς στην μετά COVID εποχή- Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα” Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς. (με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη).

2οο Δημοτικά Σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο πήραν μέρος στο πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Διά Βίου και Εξ’  Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Σχολείο μας συνεργάστηκε με την Ε΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου Καβάλας  (με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Γεωργία Ζωγράφου). Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4 Τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο τμημάτων. Στις τηλεδιασκέψεις αυτές τα παιδιά παρουσίασαν την πόλη τους, το Σχολείο τους, τον εαυτό τους, συζήτησαν για τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, τα θετικά κι αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή μας από τον κορονοϊό και τα συνεχή lockdown, οραματίστηκαν την επόμενη μέρα στη μετά covid19 εποχή, γνώρισαν σημαντικές πτυχές του έργου του Αντώνη Σαμαράκη, εκφράστηκαν με ποικίλους τρόπους (εικαστικά, συγγραφικά, ψηφιακά), ανέπτυξαν νέες δεξιότητες, γνωρίστηκαν, ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις… Με το τέλος του προγράμματος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  τους γονείς και  τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μας έδωσαν να γίνουμε μέρος του υπέροχου αυτού ταξιδιού μέχρι να βρούμε ο καθένας τη δική του «Ιθάκη» αλλά πάνω από όλους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά , τις μαθήτριες και μαθητές μας που μας απέδειξαν ότι η ελπίδα που ζητείται υπάρχει. Είναι εδώ! Και την είδαμε μέσα στα παιδικά τους χαμόγελα.

https://read.bookcreator.com/fyhcsyuGEDUNakDfKCrZ3qgJY6b2/wIy_9HvtTIyz1FhASMuKFQ (κλικ για να ανοίξετε την ψηφιακή μας αφήγηση)